
E Ticaret
E-Ticaret Nedir?
Ticari alanlarda yaşanan dijitalleşme serüveni, tahmin edildiğinden daha hızlı bir gelişim göstermektedir. Mal ve hizmet üretiminden, ödeme kanallarına kadar uzanan dijital dünya hayatımızın her alanında bize eşlik etmektedir.
Günümüzde dijital teknolojileri kullanmadan ticaret yapmak ise neredeyse imkansız hale gelmiştir. Dijital dünya ile yaygınlaşan ve internetin en büyük getirilerinden olan, geniş kitleler tarafından benimsenen “E-ticaret” kavramı ise ticaretin ve hayatımızın vazgeçilmezleri arasında yerini almıştır.
E-ticaret, ürün veya hizmetleri internet aracılığıyla satma/satın alma işlemlerinin tanımıdır. E-ticaret, potansiyel müşterilere internet üzerinden ulaşabilmenizi ve satış yapabilmenizi sağlar. E-ticaret, fiziksel bir mağaza ile aynı prensipler üzerinde çalışır. Müşteriler e-ticaret mağazanıza gelir, ürünlerinizi inceler ve satın alma işlemi gerçekleştirir.
Fiziksel mağaza ile arasındaki en büyük fark, satın alma işlemi için fiziksel olarak bir faaliyete ihtiyaç duyulmaması ve müşteri tabanınızın belirli bir coğrafi alan veya bölge ile sınırlı olmamasıdır.
Ticaret ve E-Ticaret Kavramları
Paranın ortaya çıkmasından önce, insanların kullandıkları eşyaları nasıl elde ettiğini biliyor muydunuz?
Paradan önce insanların alışveriş faaliyetlerini sürdürmelerini sağlayan sisteme, takas sistemi denir. Takas, kişilerin hemen hemen aynı değere sahip eşyalarını birbirleri ile değiştirmesini ve yeni eşyalar edinmesini sağlayan bir yöntemdir.
Buradan yola çıkacak olursak; ticaret basit bir ifadeyle, temelde iki taraf arasında birbirinin kaynaklarına, yani mal ve hizmetlere ihtiyaç duyan, aynı zamanda gönüllü olarak gerçekleştirilen bir değiş tokuştur.
Finansal açıdan ticaret, iki taraf arasında ürün veya hizmetlerin alım satımını ifade eder.
Türkiye’de E-Ticaretin Önemi
E-ticaret tanımı dünyada olduğu gibi ülkemizde de internet tabanlı ticari faaliyetlerin bütünü olarak adlandırılmaktadır. Ülkemizde özellikle pandemi döneminde büyük bir ivme kazanan e-ticaret, işletmelerin satış kanallarını genişletmiştir.
İşletmelerin, yurtdışı başta olmak üzere farklı pazarlara açılmaları maddi olarak büyük getiriler sağlamaktadır. Özellikle e-ihracat ile döviz kazanan işletmeler, ülke ekonomisine de katkı sağlamaktadır. Zaman ve mekan sınırlamasının bulunmaması birçok kişinin ticarete girmesine olanak tanıdığı için katma değeri de artırır.
Ülkemizde giderek en popüler iş tanımlarından biri haline gelmektedir. ETBİS’ten alınan verilere göre;
2021 yılında;
- E-ticaret hacmi 161 Milyar TL, E-ticaret sipariş sayıları 1,654 milyon adettir.
2022 yılında ise;
- E-ticaret hacmi 348 Milyar TL, E-ticaret sipariş sayıları 2,294 milyon adettir.
1 yıl içerisinde, e-ticaret hacmi %116 artış gösterirken, sipariş sayıları ise %38 artmıştır.
Dünyada E-Ticaretin Önemi
Günümüzde e-ticaret, son derece önemli bir iş modeli haline geldi. Özellikle küresel ekonomide e-ticaret, iş stratejisinin hayati bir bileşeni ve ekonomik kalkınma için güçlü bir dayanak oldu.
Zaman ve mekan sınırı olmaması, dünyanın her yerinden alışveriş yapma imkanını işletmelere ve kullanıcılara sundu.
Yeni başlayanlardan, küçük ve orta ölçekli işletmelere ve büyük markalara kadar, kullanıcılarına ürünlerini/hizmetlerini satabilen ve e-ticaret sitesi olan çok sayıda işletme bulunuyor.
2023 verilerine göre;
- 2021 yılında perakende e-ticaret satışları dünya çapında yaklaşık olarak 4,9 trilyon dolar seyrindeydi.
- 2022‘nin ikinci çeyreğinde perakende e-ticaret satışları yaklaşık 257 milyar dolar olarak gözlemlendi. Bir önceki çeyreğe göre yüzde 2,7’lik bir artış yaşandı.
- 2025 yılına kadar perakende e-ticaret satış rakamlarının 7,4 trilyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.
E-Ticaret ile Geleneksel Ticaret Arasındaki Temel Farklar Nelerdir?
Geleneksel ticaret, uzun yıllardır süregelen bir ticaret yöntemidir. Ürün veya hizmetin ticari faaliyetlerini gerçekleştirebilmek kullanılan için mal alım satım sistemidir. Mal ve hizmetlerin para karşılığında değişimini kolaylaştıran her türlü faaliyet geleneksel ticaret olarak tanımlanır. Geleneksel ticaret modeli tüm dünyada oldukça yaygındır.
E-ticaret, ürün veya hizmetlerin sadece internet aracılığıyla satın alınması olarak tanımlanabilir. E-ticaret genel itibariyle hızla gelişen teknoloji ile insan yaşamını kolaylaştıran bir ticaret modelidir. Fiziksel bir formu mevcut değildir.
E-ticaret, kullanıcıların dizüstü bilgisayar, cep telefonu, tablet vb. cihazlardan mal ve hizmet satın alabilecekleri bir çevrimiçi alışveriş şeklidir. Geleneksel ticaret, yüz yüze alışveriş yapılmasına olanak tanır. E-ticaret, kullanıcılarına dünya çapında erişim imkanı sağlar. Geleneksel ticaret ise fiziksel sınırlamalara sahiptir.
E-Ticaretin Avantajları Nelerdir?
E-ticaret hem kullanıcılarına hem de e-ticaret ile ilgilenen markalara çeşitli avantajlar sağlamaktadır.
İlk olarak e-ticareti tercih eden müşterilerin daha esnek ve hızlı alışveriş imkanlarının yanı sıra daha uygun fiyatlı geniş bir ürün yelpazesine ulaştığını belirtebiliriz. Ayrıca e-ticaret siteleri ve ürün satışı yapan uluslararası pazar yerleri ile tüketiciler ürünleri ve fiyatlarını kolayca karşılaştırarak farklı ödeme yöntemleri aracılığıyla alışverişlerini tamamlayabilirler.
Ürünlerini e-ticaret aracılığıyla satışa sunan markalar ise uluslararası bir pazara ulaşmanın yanı sıra 7/24 potansiyel gelir elde etme imkanına da kavuşmaktadır. Üstelik e-ticarete düşük maliyetlerle başlamak mümkündür. Kullanıcı dostu bir e-ticaret sitesiyle ve pazar yerlerinin de desteğiyle en çok satan ürünlerinizi kolayca sergileyebilirsiniz.
E-Ticaretin Dezavantajları Nelerdir?
Elbette e-ticaretin bazı dezavantajlarıyla da başa çıkmak gerekmektedir. Örneğin, kullanıcıların internet bağlantı kalitesi ve e-ticaret sitesinin sunucu (server) kalitesi alışveriş deneyimini etkileyebilir. Fazla trafikten dolayı çalışmaz hale gelen bir e-ticaret sitesi bu süre boyunca satış yapamaz. Bu durum hem satışları hem de kullanıcı deneyimini olumsuz etkiler.
Ayrıca internetten alışveriş yapıldığında kullanıcılar ürünü satın almadan önce deneyimleyemez; bu da iadelerin artmasına sebep olabilir.
E-ticaret dünyasında rekabet oldukça yüksektir ve müşterilerin beklentileri de oldukça yüksek olabilir.
Tüm bu potansiyel sorunlarla başa çıkabilmek için yaratıcı ve etkili çözümlerin getirilmesi e-ticaret sitenizin hızlı ve verimli şekilde büyümesine yardımcı olur.